572 Görüntülenme
11/10/2021

11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

Pakistan'lı 14 yaşındaki Malala Yusufzay kız çocuklarının da eğitim alması yönündeki akvistliği ile tanınmıştır. Röportajlarından birinde Malala "Benim haklarım var ve eğitim de benim haklarımdan biri" demiş, Malala; Taliban militanları olduğu iddia edilen kişilerce, şehrindeki okulundan evine dönerken başından vurulmuştur. Bu olay dünyanın dikkatini kız çocuklarına çevirmesine neden olmuştur.

Türkiye'nin de önerileriyle alınan kararda Birleşmiş Milletler 19 Aralık 2011 tarihinde kız çocuklarının sosyal değişim aktörleri olarak tanınmasını, güçlenmesini ve haklarının hayata geçirilmesini sağlamak ve dünya çapında toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu yapmak üzere 11 Ekim’i Dünya Kız Çocukları Günü ilan etmiştir.

Bu nedenle 11 Ekim kutlama günü değil, bilinç oluşturma, farkındalık yaratma ve değişim için mücadele talep etme günüdür. Amaç; tüm dünyada kız çocukların ayrımcılık, şiddet ve istismara uğradığına dikkat çekmek ve toplumsal konumlarının güçlendirilmesine ve insan haklarının önemine vurgu yapmaktır.

Günümüzde birçok kız çocuğu eğitim öğretim göremiyor. Genç kadınlar işe girme ve eğitime erişim konusunda erkeklere kıyasla üç kat fazla dezavantaj yaşıyorlar. 20 yaş altındaki her 10 genç kızdan biri cinsel şiddete maruz kalıyor. Bütün bu veriler, kadınların net ve sistematik bir şekilde geri bırakıldığını ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını gösteriyor. Son yıllarda yaşadığımız pandemi nedeniyle sağlıktan ekonomiye, güvenlikten sosyal korumaya kadar her alanda, cinsiyetlerinden kaynaklanan nedenlerle kadınlar ve kız çocukları daha şiddetli olumsuz etkiler altında bulunuyor.

Bütün dünyada rastladığımız toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve insan hakları eşitsizliği konusundaki farkındalığı arttırmak, değişimlere ön ayak olmak açısından 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nün farklı bir önemi ve yeri var. Kanunların düzenlenmesi, toplumsal ve küresel hedeflerin uyumu, kurumların ve insanların birlikte çalışması, evde, işte ve her alanda cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesiyle kalıcı ve olumlu bir hayata adım atılabilir. Bir toplum kız çocuklarının da gücünü ve potansiyelini kullanmasıyla daha da güçlenir.

Bu durum karşısında kız çocuklarının geleceğine yatırım yapılması, cinsiyet, eğitim gibi konularda ayırımcılığının ortadan kaldırılması ahlaki bir sorumluluktur, temel adalet ve eşitlik kuralıdır. Bu kuralın uygulanması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Evrensel İnsan Hakları Sözleşmesinden de kaynaklanan bir zorunluluktur. 

Son olarak ise kız çocuklarının savaş nedeniyle öldürülmediği, tecavüz edilmediği, köle olarak satılmadığı, cinsiyet ayırımcılığına uğramadığı, çocuk işçi olarak çalıştırılmadığı, eğitim hakkı tanındığı bir dünyada yaşamak dileği ile kız çocuklarının eğitim hakkı için, çocuk yaşta evlilikler olmasın diye, daha doğmadan başlayan cinsiyet ayrımcılığına karşı kız çocuklarına yönelik hak ihlalllerini sona erdirmek için hukuki mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha bildiririz.

Osmaniye Kadın Ve Çocuk Hakları Komisyonu

dunyakizcocuklarigunu2021

Diğer Haberler
BAROMUZ

Osmaniye Barosu, tüzel kişiliğe sahip kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Baromuzun kuruluş tarihi 12.03.1997'dir. İlk Kurucu Başkanımız Av.Ünsal KÖKTEN' dir.

Avukat Arama
Baromuza kayıtlı Avukatlarımız:
Osmaniye Barosu
UYUMLU MOBİL CİHAZLAR