Bu yönerge ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 149. ve 150. maddeleri ve bu konuda Türkiye Barolar Birliği'nin kabul etmiş bulunduğu yönetmelik esasları çerçevesinde CMK hükümlerine göre, kolluk, Cumhuriyet Savcılıkları, Ceza Mahkemeleri, Temyiz Mahkemeleri, Askeri Ceza mahkemeleri ve Ceza yargılaması yapılan diğer tüm mahkemelerde görevlendirilmek üzere, Osmaniye Barosu tarafından müdafii veya vekil görevlendirilmesi, müdafii veya vekil görevlendirilmesinin aksamadan yürütülmesi, müdafii veya vekil olarak görev alan avukatların hakkaniyete uygun ücret dağılımının sağlanması, görevleri nedeniyle yapacakları masraflarını kendilerine ödenmesi, yapılacak ödemelerin denetlenmesi, bu görevin, bu görevi yapan diğer avukatlar arasında uygulamada birliği sağlanması ve bu hususta yürürlüğe giren yeni yasalar hakkında bilgi verilmesi açısından, eğitim seminerlerinin düzenlenmesi, alt kurulların oluşturulması, yasalara, uluslararası sözleşmelere, adil ve insan haklarına saygıya dayalı bir ceza yargılamasının sağlanmasına yönelik ilke ve yöntemlerini belirleme usul ve şartlarının neler olacağı amaçlanmıştır.
Bu yönerge CMK 149. 150. ve 234. maddelerine göre görevlendirilecek müdafii ve vekillerin avukatların çalışma esaslarını, müdafilerin görevlendirilme esaslarını, müdafi atama sistemi işlemlerinin yürütülmesi, müdafii olarak görevlendirilen avukatların ücret ve giderlerinin ödenmesi, müdafilik görevi ile ilgili eğitim seminerlerinin planlanmasını, Osmaniye Barosu Yönetim Kurulu kararı ile kurulan CMK komisyonu ve bu komisyonun çalışma esaslarını kapsamaktadır.
İlgili birimlerden gelen talepler çerçevesinde müdafii veya vekil tayin yetkisi Osmaniye Barosu'na aittir. CMK Komisyonu Baro adına müdafii tayin işlemini gerçekleştirir. Osmaniye Barosu bu yetkisini Osmaniye ili sınırları içerisinde ilçeleri de kapsayacak şekilde kullanır.
Osmaniye Barosu Yönetim Kurulu kararı ile kurulmuş bulunan CMK Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Barolara verilmiş müdafii ve vekil atama yetki ve görevlerini, Osmaniye Barosu Yönetim Kurulu adına yönetmelikte belirlenen kurallar çerçevesinde kullanır. Müdafii ve vekillerin; gönüllü avukatlar arasında adil ve eşitlik ilkelerine dayalı olarak atanması, yasa ve yönetmeliklerde düzenlenen ücretlerinin süratle ve şeffaf şekilde ödenmesi görevlerini, resmi tatil günleri de dahil olmak üzere 24 saat kesintisiz hizmet vererek yerine getirir.
CMK Komisyon Başkanı, CMK Başkan Vekili, CMK Komisyon Sekreteri ve üyelerden oluşur. CMK Komisyonu üyeleri Osmaniye Barosu Yönetim Kurulu'nun kararı ile belirlenir. Komisyon asıl ve yedek üye sayısını, Baro yönetim kurulu belirler. Komisyon üyelerinin CMK gönüllü avukat listesinde kayıt olması şarttır. Komisyon 3 (ÜÇ) ayda bir toplanır.
Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi: Av. Mustafa ŞAHİN & Av.Kubilay ÇETİN
Başkan: Av.Aslıhan Maraş
Başkan: Vekili Av. Koray ATMACA
Sekreter: Av.Ercan KAHVECİ
Üye: Av.Merve UĞUR BAYKAL
CMK Komisyonu aşağıda yazılı görevleri yerine getirir:
Komisyon Başkanının görev ve yetkileri şunlardır.
C.M.K. Komisyonu Başkanı vekili, Komisyon Başkanını görev yapmasına yardımcı olur, süreli yokluğunda komisyon başkanını görevlerini yerine getirir, komisyon başkanı ve komisyon sekreteri ile birlikte CMK hizmetlerinin aksamaması için çalışmalar yapar, önlemler alır. Komisyon Başkanının yokluğunda komisyon toplantılarına başkanlık yapar.
CMK Komisyon Sekreteri, Komisyon başkanı ile birlikte komisyon gündemini, üyelerin toplantıya çağrılmasını, gündeme göre gerekli dosyaların ve belgelerin hazırlanmasını sağlar ve toplantı tutanağını tutar. Komisyon toplantısında alınan kararları karar defterine yazar. Tüm kayıt ve belgelerin Baro tarafından belirlenen yerde ve şekilde arşivlenmesini sağlamakla yükümlüdür. CMK Komisyonu tarafından yapılacak yazışmaları hazırlayarak Komisyon Başkanına sunar.
C.M.K komisyonu üyeleri, komisyon başkanı ve sekreteri tarafından belirlenen, olağan ve olağanüstü toplantılara katılır, komisyonun araştırması gereken konuları, komisyon üyesi olarak gördükleri sorunları komisyon gündemine sunarak, yasal çözüm yolları hakkında komisyonun karar almasını sağlamak komisyon üyesinin başlıca görevidir.
Komisyon üyeleri toplantıya katılmayacaklarında mazeretlerini komisyon başkanı veya sekreterine yazılı olarak bildirirler.
Üç kez üst üste toplantılara mazeretsiz olarak katılmayan komisyon üyesinin üyeliği karar alınmasına gerek olmaksızın sona erer.
Osmaniye Barosuna bağlı olan ilçelerin, her biri adli ve idari yetki sınırları farklı olması nedeniyle ayrı bir çalışma bölgesi sayılır. Osmaniye Barosuna bağlı C.M.K Komisyonun kararları aynı zamanda bu çalışma bölgelerinde bulunan müdafii listesindeki avukatları da bağlar.
Bir çalışma bölgesindeki veya en yakın çalışma bölgelerindeki avukatlarla birlikte oluşan müdafii listesinde 10' dan fazla müdafii avukat var ise bu çalışma bölgesinde bir ilçe CM.K. komisyonu kurulabilir. İlçe C.M.K komisyonun yetki ve sorumlulukları ilçe komisyonunun belirlemiş bulunduğu müdafii listesindeki avukatların bulunduğu ilçeler ile sınırlıdır.
Bir çalışma bölgesinde 10' dan az müdafii olacak avukatın bulunması halinde, bu çalışma bölgesindeki müdafii listelerinde bulunan avukatlar kendisine en yakın çalışma bölgesindeki müdafii listelerine adlarını yazdırabilirler.
İlçe C.M.K komisyonu başkanı, Merkez C.M.K.komisyonu başkanı ve C.M.K' dan sorumlu Baro Yönetim kurulu üyesi ile ilişkileri, nöbet listelerinin hazırlanması, OCAS listesiyle ilgili kayıtların tutulmasını sağlamak, sorunlarının çözümlenmesi ve Merkezle kurulacak diğer ilişkileri düzenlemek amacıyla gerekli önlemleri alır.
İlçede C.M.K Komisyonunu olmaması halinde, ilçedeki müdafii listeleri Merkez C.M.K komisyonu tarafından, o ilçedeki Baro Temsilcisi veya bunun dışında ayrıca Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek İlçe CMK temsilcisi aracılığı ile de alabilir. Baro temsilcisi aynı zamanda CMK temsilcisi de olabilir.
İlçe C.M.K komisyonu başkanının, merkez C.M.K komisyon başkanı ve C.M.K komisyonundan sorumlu Baro Yönetim kurul üyesi ile birlikte uygulamadaki birliği sağlama amacıyla ayda bir kere toplantı yapması zorunludur.
İlçe C.M.K listelerinde görev alan müdafilerin takip ettikleri dosyaların Osmaniye Merkez ya da başka bir yere gönderilmesi halinde görevleri sona erer. Dosyanın gönderildiği yerde yeni müdafii ataması yapılması için bu durum ilgili müdafii tarafından Osmaniye Merkez C.M.K Tevzi Bürosuna bildirilir. Görevi sona erdiği halde dosyayı takip eden ve tarafına ödeme yapılmasını isteyen ilçe C.M.K listelerinde görevli müdafilere bu yönerge kapsamındaki yaptırımlar uygulanır ve ödeme talepleri ret olunur.
İlçe C.M.K komisyon başkanı toplantının yeri ve zamanını diğer katılanlara bildirir.
C.M.K müdafilik sisteminde yer alan avukatların, uygulamada birlik, mesleki dayanışma, birbirleri ile iletişim ve işbirliğinin sağlanması amacıyla eğitici ve öğretici mahiyette olan seminerlere katılmaları ve sertifika almaları zorunludur. Sertifikası olmayan avukatların C.M.K listelerine kayıt talebi 6 ay içerisinde sertifikalarını getirmek koşulu ile kabul edilecektir.
Ancak seminer düzenlendikten sonra ruhsat almış avukatlar ve yeni bir seminer düzenlenene kadar veya Bölge Barolarının ( Adana, Mersin,Kahramanmaraş,Hatay,Gaziantep ) seminerlerine katılarak sertifika almaları sağlanacaktır.Söz konusu seminer tarihlerine kadar sertifikasız olarak C.M.K listelerine geçici kaydı yapılabilecektir. Söz konusu geçici kayıt ruhsat tarihinden itibaren 6(Altı) ay içinde kesin kayda dönüşmek zorundadır. Kesin kayıt işlemini yapmayan veya sertifika sunmayan avukat C.M.K listesinden silinecektir.
Başka barodan nakil gelen avukatlar 6 ay içinde sertifika getirmeleri istenecek, bu süre zarfında sertifika ibraz edemiyorsa, C.M.K listesine kaydı silinecektir.. Nakil gelen avukat nakil tarihinden itibaren Osmaniye Barosunca düzenlenecek semineri yahut çevre baroların (Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep) seminerlerine katılarak sertifika almaları sağlanacaktır.
C.M.K Komisyonu gerekli gördüğü zorunlu müdafilik sistemi ile ilgili olan konularda ve gerekli gördüğü diğer konularda Osmaniye Barosunun diğer Komisyonlarıyla işbirliği yapabilir, ortak eğitim seminerleri düzenleme kararı alabilir.
Seminerlerin içeriği, süresi, yeri ve zamanı, seminerin idaresi, konuşmacıların tayin ve tespiti, bilim adamlarıyla diğer eğitici ve bilgi verici kişilerin seminere katılımlarının sağlanması C.M.K Komisyonun, Baro başkanlığına önerisi üzerine Baro Yönetim kurulunun kararı ile yapılır.
C.M.K komisyonu Osmaniye Barosunun görevlendirdiği C.M.K Tevzi Bürosu Personeli ile koordineli çalışır. C.M.K eğitim seminerlerini tamamlamış gönüllü avukatlar arasından, Mahkemelerden, Savcılıklardan ve Kolluk kuvvetlerinden yazı, telefon, faks ve OCAS (Otomatik atama sistemi) yoluyla gelen müdafii taleplerini eşitlik ilkesi çerçevesinde aşağıda yazılı olduğu şekilde dağıtımını yapar.
Osmaniye Barosu C.M.K Komisyonun düzenlediği eğitim seminerlerine katılıp sertifikalarını alan Osmaniye Barosuna kayıtlı avukatların Baro Başkanlığına yazılı olarak başvuruda bulunmaları halinde müdafilik sisteminde görev alabilirler.
CMK Gönüllü Müdafilik Listesinde Yer Alan Avukatlar
Müdafiiler; C.M.K Komisyonu tarafından düzenlenen listelerde yer almakla
Müdafiinin görevi aşağıdaki hallerde sona erer.
1-Osmaniye dışına taşınmış olması, kaydının Baro sicilinden silinmiş olması, belgelendirmek kaydı ile ciddi sağlık sorunları sebebiyle çalışamaması gibi hallerde tüm görevleri için sona erer. Bu durumdaki müdafii derhal kendisine yapılmış olan tüm görevlendirmeleri Mahkeme adı, sanığın kimlik bilgileri ve dosya numarası gibi gerekli tüm bilgileri C.M.K Tevzi Bürosuna yazılı olarak bildirmek zorundadır.
2-Bunun dışındaki müdafilerin görevi, görevlendirmiş oldukları davalarda karar kesinleşinceye kadar devam eder.
Haklı bir neden olmaksızın görevi bırakan müdafii o görev nedeniyle yapılan ödemeleri iade eder. Avukatlık kanunu uyarınca çekilmenin bildirildiği tarihten itibaren on beş gün süre ile müdafiinin sorumluluğu devam eder.
Müdafiin görev nedeniyle alacağı ücretler ve bu görev nedeniyle yaptığı veya yapacağı kaçınılmaz olan giderler, T.B.B' nin genelgeleri ve bu hususta Osmaniye Barosu yönetim kurulunun kararları dikkate alınarak ödenir.
Müdafiinin ücreti, C.M.K Tevzi Bürosu tarafından kontrol edilen evraklar Savcılık ve Defterdarlık incelenmesinin ardından ilgili müdafii ve vekilden alınan muvaffakiyet ile Baro tarafından ödenir. C.M.K. Komisyon Başkanının onayı ile Baro Başkanlığına gönderilen Ücret ödeme talepleri, geciktirilmeksizin Baro Başkanlığınca ödenir. Ödeme yöntemini Osmaniye Barosu Başkanlığı tarafından belirlenir. Ücret tarifesine göre:
Müdafilere, bir müdafii görevi verilmesi ile birlikte yaptıkları masraf ve giderler;
Görevleri tamamlana kadar yapacakları kaçınılmaz olan fakat henüz yapılmayan masraf ve gider kalemlerini müdafii, görevlendirme ile birlikte hak kazanır. Avukatlık Kanunu 173/2 maddesine göre (masraf avansı olarak) müdafilere talep formaları düzenleyip istemeleri halinde ödenir.
a) Objektif olarak yapılacağı kabul edilen masraf kalemlerinin, her kalem masrafın birim fiyatının ne olduğu, müdafiden bu kalemler karşılığı olan masraf belgesi veya fatura ibrazının istenip istenmeyeceği Baro Yönetim Kurulunun bu hususta alacağı karara bağlıdır.
(Av. Kanunu Madde 173 - Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa kararlaştırılan avukatlık ücreti yalnızca avukatın üzerine almış olduğu işin karşılığı olup, mukabil dava, bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra kovuşturmaları veya her türlü hukuki yardımlar ayrı ücrete tabidir.
Avukata tevdi edilen işin yapılması veya yapıldıktan sonra sonucunun alınması için gerekli bütün vergi, resim, harç ve giderler iş sahibinin sorumluluğu altında olup, avukat tarafından ilk istekte avukata veya gerektiği yere ödenir. Bu harcamaların avukat tarafından yapılabilmesi için, yeteri kadar avansın iş sahibi tarafından verilmiş olması gerektir. Avukatın iş için yapacağı yolculuk masrafları ve bulunduğu yerden ayrılma tazminatı, anlaşma gereğince iş sahibi tarafından ayrıca ödenir. Bu giderler peşin olarak ödenmedikçe avukat yolculuğa zorlanamaz. Bu hükmün aksine sözleşme yapılabilir.)
b) Baro Yönetim Kurulu bu hususta alacağı kararı, C.M.K müdafii listesinde bulunan tüm avukatlara uygulanması yönünde de alabilir.
Müdafiiler, görevleriyle ilgili ücret ve yapmış bulundukları masraf talep formlarını gerekli belgelerle birlikte C.M.K Tevzi Bürosuna sunarlar.
Müdafiiler tarafından düzenlenen raporlar C.M.K Tevzi Bürosu tarafından incelenir. İnceleme sırasında eksiklik bulunan raporlar müdafilere tamamlattırılır. Süresi içerisinde verilen ve incelenerek uygun bulunan evraklar C.M.K Komisyon Başkanınca imzalanarak onayı yapılır. Ücretler ve masraflara ilişkin ödemeler, Baro Başkanlığının C.M.K ücretlerinin ödenmesi gereken zaman ve tarihte ödenmesi için, ödemesi yapılmak üzere, Baro Başkanlığına liste halinde sunulur.
A-5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 188/1. maddesine göre müdafiiler duruşmalara katılmak zorunda olmaları nedeniyle, yerlerine tek celse görevlendirilecek müdafilerin zaman kaybedilmeden duruşmaya katılmasının sağlanması ve tek celse girecek müdafiinin dava hakkına bilgisi olması açısından, duruşmaya mesleki mazeret bildirecek müdafilerin bu mazeretlerini ve müdafisi oldukları sanığın kendilerinde bulunan dosyaların en az duruşmadan 24 saat önce C.M.K Tevzi Bürosuna vermek zorundadırlar.
B-Hazırlık aşamasına katılan ve görevi tamamlayan müdafiinin dolduracağı forma.
C-Şüphelinin ifadesine, sadece savcılık veya sorgu aşamasına katılan müdafiinin hazırlık numarası yanında karakolun suç ya da adli sayı numarası ile kolluk bilgilerinin de görev raporuna yazması gerekmektedir.
D-Mahkeme aşamasında müdafii katıldığını belgeleyen duruşma zaptının bir örneğini görevlendirme yazısını ya da hazırlık aşamasında Savcılık/Sorgu ifadesi varsa bu ifade zaptının bir örneğini, savcılıkça ifade alınmamışsa kolluk ifade/kimlik tespiti zaptını bir örneğini eklemek, mahkeme adı ve dosya numarasının yanında karakol ve savcılık numarasını yazmak ve ücret talep formunda sorulan tüm sorulara cevap vermek zorundadır.
E-Hazırlık aşamasında ya da son soruşturma aşamasında görevlendirilen müdafii, varsa eksik bilgileri hemen Tevzii Görevlisine bildirip eksiklikleri tamamlatmak zorundadır.
F-Bu belge ve bilgilerde CMK Komisyonun Baro Başkanlığına vereceği raporla, Baro yönetim kurulu tarafından verilecek bir kararla gerekli değişiklikleri yapabilir.
CMK listelerinde görev alan avukatlardan, verilen görevin her aşamasında gereken yasal işlemleri yapmayan ya da ihmal eden, Yönetmelikte belirlenen kurallara aykırı davranan, C.M.K Komisyonu veya Yönetim Kurulu kararlarına uymayan müdafiiler hakkında, Avukatlık Yasası, Avukatlık Meslek Kurallarında belirtilen yaptırımlar yanında ve bu yönergede belirtilen UYARMA ve İHTAR, HAZIRLIK GÜNDÜZ, GECE VE MAHKEME GÖREVLERİ İÇİN 100 CEZA PUANI, TEKERRÜR HALİNDE 200 CEZA PUANI, ve SİSTEMDEN KESİN OLARAK ÇIKARMA yaptırımları uygulanır.
Yaptırım uygulanması gereken eylemin C.M.K Yönetmeliğinin 25, 26, 27 ve 28. maddelerinde sayılanlardan birine girmemesi durumunda en yakın eyleme ilişkin yaptırım uygulanır.
Uyarma ve ihtar, gönüllü avukatın, müdafilik veya C.M.K kurullarındaki görevi nedeniyle, C.M.K komisyonu kararı ile yazılı olarak uyarılması olup, sistemi aksatan gönüllü avukatlara aşağıdaki hallerde uyarma yaptırımı uygulanır. İstekli avukatın uyarma kararına karşı Baro Başkanlığına tebliğden itibaren on beş gün içinde itiraz hakkı vardır. İtiraz üzerine Baro Başkanlığınca verilen karar kesindir.
Ceza puanı; gönüllü avukatın, müdafilik veya C.M.K kurullarındaki görevi nedeniyle, C.M.K Komisyonu kararı ile 24. Maddeye göre hazırlık gece, hazırlık gündüz veya mahkeme görevleri için 100, tekerrürü halinde 200 ceza puanı eklenmesi olup, sistemi aksatan avukatlara aşağıda yazılı hallerde ceza puanı cezası uygulanır. Avukatın ceza puanı kararına karşı itirazı üzerine Baro Başkanlığınca verilen karar kesindir.
a) OCAS nöbet sisteminde görevi kabul ettiği halde göreve yönergede verilen süre içinde gitmemesi veya hiç gitmemesi ve bu durumu C.M.K Tevzi Bürosuna bildirmemesi halinde
b) Ücreti alınan dosya için bir defa da olsa mükerrer ücret talebinde bulunması,
c) Müdafii olarak görevlendirildiği dosyanın bütün aşamalarında ücretli ya da ücretsiz olarak vekaletle devam etmesi,
d) Eylemin ağırlığına göre Yönetmelik, Avukatlık Yasası ve Meslek Kurallarına aykırı davranması,
e) OCAS nöbet sistemindeki görevlendirilmelerde mazeretsiz olarak 3 AY HİÇBİR GÖREVİ KABUL ETMEMİŞ OLAN GÖNÜLLÜ AVUKAT CMK nöbet listesindeki avukat puanlarının en düşük ve en yüksek puan ortalaması baz alınarak cezai puan siciline işlenecek, görev almama durumu 1 yıl içerisinde tekerrür ettiği taktirde nöbet sistemindeki arama listesinden 1 yıl süre ile çıkarılacaktır. İstemi halinde süre sonunda kaydı yapılabilecektir.(Bu fıkra (e) Baro Yönetim Kurulunun 22.05.2019 tarih ve 2019/93 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.)
f) 18 yaşından küçüğe herhangi bir KOLLUK biriminde kimlik tespiti dışında işlem yaptırılması,
g) 28.maddedeki uyarma cezasına ilişkin 3 defa ceza alan müdafiiler
Madde 27
Ceza puanı almış olan müdafiye başkaca işlem yapılmaz ancak müdafii daha önce verilen işleri takip eder.
Sistemden kesin olarak çıkarma; gönüllü avukatın, müdafilik veya C.M.K kurullarındaki görevi nedeni ile C.M.K Komisyonun kararı ile sistemden süresiz olarak çıkarılması olup, sistemi aksatan avukatlara aşağıda yazılı hallerde sistemden kesin çıkarma cezası uygulanır. Avukatın sistemden kesin çıkarılma kararına karşı Baro Başkanlığına tebliğden itibaren on beş gün içinde itiraz hakkı vardır. İtiraz üzerine Baro Yönetim kurulunun verdiği karar kesindir.
Gönüllü avukat listesinde yer alanlardan;
Gönüllü avukat listesinden ve C.M.K Komisyonundan, C.M.K alt kurullarından kesin olarak çıkarılırlar 2 yıl geçmeden tekrar bu listede görev alamazlar.
İki yılın sonunda sisteme geri alınma Baro Yönetim Kurulu kararı ile olur.
İstekli avukat listesinden çıkarılan müdafilerin takip etmekte oldukları işlerle ilgili görevleri sona erer. Yasaya ve yönetmeliğe aykırı olarak yaptıkları işlere ilişkin olarak aldıkları ücreti bir hafta içinde iade ederler. Süresi içerisinde iade etmedikleri takdirde Baro Başkanlığınca yasal faizi ile birlikte kendilerinden tahsil edilmesi hususunda yasal girişimler başlatılabilir.
Listeden çıkarılan müdafii, takip etmekte olduğu dosyaları ve duruşma günlerini içeren raporunu C.M.K Tevzi Bürosuna yazılı olarak, kararın kesinleşmesinden itibaren en geç bir hafta içinde vermek zorundadır. Aksi takdirde C.M.K komisyon başkanı tarafından Avukatlık yasası hükümlerine göre Baro başkanlığınca disiplin soruşturması başlatılması için Baro başkanlığına bilgi verilir. Gönüllü avukatın yükümlülüğü yazılı raporunu C.M.K Tevzi Bürosuna verene kadar devam eder.
Osmaniye Barosu C.M.K komisyonu tarafından, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun suçtan zarar gören mağdurlar için yapılan görevlendirilmelerde ZORUNLU MÜDAFİ olan avukatlar yönünden bu hususta ayrı bir düzenleme ve yönetmelik çıkarılana kadar bu C.M.K iç yönergesinin, zorunlu vekile ödenecek görevlendirme ücreti ve masraf hükümleri ayrı tutulmak üzere uygulanacaktır.
Zorunlu vekile ödenecek, görev ücreti ve masrafları yönünden Türkiye Barolar Birliğinin bu hususta yapacağı düzenleme hükümleri ve kıstasları uygulanacaktır.
Türkiye Barolar Birliğinin Zorunlu Vekil için yapacağı her türlü yönetmelik hükümleri de ayrıca uygulanacaktır.
İş bu C.M.K iç yönergesi Osmaniye Barosu, Yönetim Kurulu'nun …../…../ tarih ve …………..sayılı kararıyla …../……/ tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Bu yönergenin hükümleri Osmaniye Barosu Başkanlığınca yürütülür.
Osmaniye Barosu, tüzel kişiliğe sahip kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Baromuzun kuruluş tarihi 12.03.1997'dir. İlk Kurucu Başkanımız Av.Ünsal KÖKTEN' dir.
Baromuz oluşturduğu alt komisyonlarda; yasal düzenlemelerle ilgili çalışma yapmakta, özellikle demokrasi ve insan hakları adına uygulamada ortaya çıkan aksamalara karşı sorumluluk bilinciyle etkin bir biçimde mücadele vermektedir.