05/04/2018

5 Nisan Avukatlar günü 05.04.2018 günü Cumhuriyet Başsavcımız Ali İrfan YILMAZ,Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanımız Dr.Ziya KOÇ,Adliye Hakim Savcılarımız,Baromuz avukatları ve Stajyer avukatların katılımı ile Yeni Valilik Binası Atatürk Anıtı önüne çelenk koyma töreni ile gerçekleştirilmiştir.

BARO BAŞKANIMIZ AV.DİLEM AKSOY'UN KONUŞMA METNİ

Sayın Başsavcım, Sayın Komisyon Başkanım, Kıymetli Avukat, Hakim ve Savcı  meslektaşlarım ,adliyemizin kıymetli  personeli ve basınımızın değerli mensupları 5 Nisan Avukatlar günü münasebeti ile düzenlemiş olduğumuz  törene hoş geldiniz der hepinizi şahsım ve Osmaniye Barosu Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlarım.

Bu gün öncelikle aramızda olmayan Baromuz mensubu avukatları ,tüm hukuk ve demokrasi şehitlerimizi  rahmet ve şükranla anıyor ruhları şad olsun diyorum.Ayrıca şu anda ordumuzun Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı harekatında  yaşamlarını  yitirmiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor bu operasyonda ordumuza muvaffakiyetler diliyoruz.Bu vesile ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin  ve ülkenin içerisinde bulunduğu bu durum nedeni ile geleneksel olarak yaptığımız avukatlar günü yemeğini de Osmaniye Barosu Yönetim Kurulunun almış olduğu kararla iptal ettiğimizi siz değerli meslektaşlarımla paylaşmak isterim.

İşte tamda bu noktada devletlerin yaşaması için devlet savunması ne kadar mühim ise adaletin yaşamasında da savunma o kadar mühimdir.Herkes her an bir suç isnadına maruz kalabileceği gibi hukuki bir çekişmenin tarafı da olabilir.Bu gibi durumlarda profesyonel bir desteğe yani avukata gereksinim olacaktır.Bu nedenledir ki avukatlık mesleğini bağımsız ,özgür kılmak yargılama sürecinde etkili hale getirmek yaşamsal değerdedir.

Bizler bu günü avukatlık mesleğinin ve bu mesleğin   örgütlü yapısı olan baroların;  meslek  ve toplum sorunlarıyla ilgili görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştıkları ,bu sorunlara çözüm önerileri sundukları bir gün olması dolayısı ile ayrı bir ehemmiyetle karşılarız.

Bu bağlamda her yıl ifade ettiğimiz mesleğin ve yargının çözüm bekleyen sorunlarından

-Yargının kurucu unsuru savunma organının etkin bir şekilde yargılama sürecine katkıda bulunabilmesi için günün ihtiyaçlarına cevap verebilecek ,tüm baroların ve avukatların katılımı ile avukatlığa girişi de sınava bağlayan bir avukatlık kanunu çıkartılmasını-Hukuk fakültesi açılmasının sıkı kurallara bağlanmasını,
-Sulh Ceza hakimliklerinin yapısı ve işleyişinin yeniden düzenlenmesini ve tüm demokratik hukuk devletlerinde olduğu gibi tutuklama müessesesinin istisna olmasını,
-Savunma hakkının lüks olmaktan çıkarılarak avukatlık hizmetlerindeki KDV nin aşağı çekilmesini -Türkiye'nin taraf olduğu Havana Kuralları 21. madde ve Avukatlık kanunu 2/3 maddesi gereği savunduğumuz kişiler adına bilgi ve belgelere sıkıntı çekmeden ulaşmayı,-Ülkemizde evrensel hukuk normlarına aykırı Torba kanunların yapılmamasını ,-Avukat stajyerlerine sosyal haklarının  verilmesini-Kamu avukatlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesini

-Avukatlığın mesleki faaliyet alanının genişletilmesini,kamuda ve özel sektörde Avukatlık kadrolarının arttırılmasını talep ediyoruz .

5 Nisan Avukatlar Günü’ne , karamsarlığa da kapılmadan hukuk devletine olan inancımızla ,yargı bağımsızlığının, özgür savunmanın ve adil yargılanma hakkının tartışma konusu olmadığı, herkesin eşit yurttaşlık temelinde hukuk güvenliğinden yararlandığı adaletli günlere ulaşacağımız  inancı ile  giriyoruz.

Bu gün bir kez daha yinelemek isteriz ki Büyük Atatürk’ün kurduğu tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nde ,cumhuriyetin temel ilkelerine ,laik,sosyal,hukuk devletine ,yargı bağımsızlığına ,evrensel hukuk kurallarına ,temel hak ve özgürlüklere olan inancımızla hukuk  mücadelesine devam edeceğiz.

Bu gün burada bizimle olan tüm meslektaşlarımıza teşekkür eder bir kez daha Avukatlar gününüzü kutlar sevgi ve saygılarımı sunarım.

05.04.2018

Avukat Dilem Aksoy